De historie van Van Til Interieur


Historie van Van Til Interieur


Van Til Interieur viert in 2016 zijn 112-jarig bestaan. Het bedrijf is in die jaren uitgegroeid tot een landelijk bekende en toonaangevende onderneming. Op deze pagina een beknopt historisch overzicht. Van het kleine meubelwinkeltje van Jan van Til tot het grote designcentrum op Alkmaar Overstad, inmiddels geleid door de vierde generatie Van Til.

Het is maandag 28 maart 1904 als de meubelwinkel van Jan en Grietje van Til open gaat. De zaak heet ’Eben-Haëzer’ als teken van dank aan God. Begin 1906 verhuist Van Til naar de Boterstraat, vlakbij de Laat, naar een veel groter winkelpand. In 1909 heeft Van Til zijn winkel uitgebreid met het naastgelegen pand. Het eerste knechtje dat in dienst komt bij de meubelmaker in de Boterstraat is een jongetje, die door zijn moeder wordt gebracht, met het verzoek hem het vak van meubelmaker te leren. Nico de Vries wordt aangenomen en verdient dan vijftig cent per week. In 1911 heropent Van Til na een grote verbouwing de meubelzaak in de Boterstraat. De zoon van Jan, Klaas, zit inmiddels op de Ambachtsschool. In 1916 krijgt Jan van Til een eervolle opdracht van aannemer Frits Ringers. In opdracht van officier van justitie mr. Van Lookeren Campagne mag Jan een stadsvilla bouwen aan de Wilhelminalaan. Het is zijn eerste grote opdracht als zelfstandig meubelmaker.

Na de dood van Jan ontwikkelt zoon Klaas zich snel. Eind jaren dertig besluit hij in te gaan op het verzoek van een ontwerper om klokken te maken. De fabricage van pendules blijkt een goede aanvulling op de werkgelegenheid bij het Alkmaarse familiebedrijf. Een belangrijke opdrachtgever is verzekeringsmaatschappij Het Hooge Huys in Alkmaar. Iedereen die een verzekering afsluit krijgt een pendule voor op de schoorsteen. Kort voor de Tweede Wereldoorlog komen nieuwe meubelfabrieken met collecties op de markt. Daar kan Van Til met de eigen fabricage van meubels nauwelijks tegen op. De werkplaats achter de winkel verliest zijn oorspronkelijke functie. De stoffeerderij daarentegen wordt steeds belangrijker. Mevrouw Van Til maakt met de trapmachine steeds meer gordijnen en vitrage voor klanten.


In de oorlog stagneert de groei van de meubelzaak van Van Til, maar na de bevrijding in 1945 komt de meubel- en klokkenmakerij weer langzaam op gang. Van Til profiteert van het Amerikaanse steunprogramma om de Europese industrie weer op gang te helpen. Als de wederopbouw na de oorlog in stad en regio op gang komt, bouwen de zonen van Klaas, Piet en Jaap, de zaak uit. Van Til wordt een begrip in stad en regio. De oude werkplaats achter de winkel wordt verbouwd tot een toonzaal. Omdat er veel werk binnenkomt voor de meubelwerkplaats, wordt de klokkenfabriek opgeheven.


Jaap laat tijdens een vakantie van zijn ouders de zaak verbouwen en Van Til Interieur slaat zijn vleugels uit. In 1987 meldt de Alkmaarsche Courant dat het interieurbedrijf de binnenstad gaat verlaten. De situatie in de binnenstad is voor het bedrijf onhoudbaar geworden. De smalle, van oorsprong laat middeleeuwse straatjes, belemmeren de groei en expansie van het familiebedrijf en de bereikbaarheid voor de bezoeker wordt steeds moeilijker. De noordzijde van het centrumgebied is de aangewezen plek voor een nieuwe winkel. Er komt ruimte vrij op de hoek van de Noorderkade en Noorderstraat. Een betere zichtplek vanuit het centrum van de stad lijkt er niet. Als wethouder Leo Worm op 1 december 1989 Van Til Interieur op Overstad opent, is dit de bekroning van 85 jaar vakmanschap.De internationale meubelcollectie en de woon-accessoires komen volop tot hun recht in de nieuwe zaak. In 1990 nemen Mark en Frank de zaak over van vader Jaap en oom Piet. In de zomer van 2001, gaat de opslag van brandgevaarlijke stoffen naast Van Til Interieur aan de Noorderkade, in vlammen op. Van Til heeft gedurende de jaren ervoor al diverse aangrenzende percelen gekocht en voegt dit stuk grond daaraan toe. Tegenwoordig is hier een groot parkeerterrein gerealiseerd. In de aangrenzende panden opent Van Til de winkels Pelle Divani (luxe lederen zitmeubelen) en Van Til Outlet.
Inmiddels heeft Van Til Interieur de beschikking over 13.000 m2 ingevuld met gespecialiseerde presentaties van modern design, eigentijds klassiek, slaapkamercomfort, exclusieve verlichting, textiel en woon-accessoires. Ruim het tweevoudige van de ruimte die in 1989 bij de ingebruikname van het nieuwe pand beschikbaar was. Van Til Interieur is uitgegroeid tot een bedrijf ­­­­­dat met de enorme internationale wooncollectie consequent de top van de markt bedient. De collectie is bijzonder, mede doordat Van Til door inkoop exclusieve, aantrekkelijke aanbiedingen kan afspreken met bekende leveranciers.Ter gelegenheid van het honderd-jarige bestaan heeft de bekende Alkmaarse journalist Hans Koolwijk het boek '100 jaar Van Til Interieur' geschreven. U krijgt het cadeau bij uw aankoop.


Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen